Today: 24.May.2018
НАЦИОНАЛНИ ВОЛОНТЕРСКИ НАГРАДИ 2015 – ЗЛАТЕН СЕРТИФИКАТ ЗА ВОЛОНТЕРСКИ АНГАЖМАН
19.Aug.2016
Rate this item
(0 votes)

Во пресрет на 5-ти декември – Меѓународниот ден на волонтерите, во Битола беа доделени Националните волонтерски награди за 2015 година, во организација на Младинскиот културен центар - Битола како Волонтерски центар на Македонија, со поддршка на Програмата Civica Mobilitas.

Златен волонтерски сертификат за 2015 година за волонтерска иницијатива им беше доделен на:

  • Здружението на граѓани “ЛЕГИС” Скопје, за волонтерскиот ангажман за хуманитарна помош за бегалците и мигрантите кои транзитираат низ Македонија, како и за лобирање за промени во Законот за азил и овозможување на слободен транзит низ Македонија

 

  • Иницијативата Ретвитни Оброк - континуирана акција на неформални група, односно твитерџиска акција која ги обединува готвачите и гладните. Активисти ја готват храната дома и истата ја носат зад куќата на Мајка Тереза и ја споделуваат со бездомници, сиромашни или луѓе кои немаат пари ниту за леб. Започнаа со група од околу 10-тина готвачи, а сега после 100-та сабота на успешно спроведена акција на Ретвитни Оброк се постигна многу повеќе, се зголеми бројот на волонтерите и донациите како од индивидуалци така и од хотели, здруженија, маркети и константно се зголемува и бројот на заинтересирани граѓани кои помагаат.

 

  • Иницијативата На точак“ - „Критична маса - На Точак“ е отворен концепт кој се шири низ светот со брзина побрза од таа на точакот. Критична маса е отворена платформа за средби, размена на идеи и акции на сите кои имаат интерес за велосипедизмот.  Овој Сертификат е наменет за целата иницијатива На Точак но со оглед на тоа што во сите 6 градови има различни тимови, сите иницијативи (Битола на точак, Скопје на точак, Штип на точак, Гостивар на точак, Тетово на точак и Прилеп на точак) добија „Златен волонтерски сертификат“ за 2015.

 

По доделувањето на сертификатите, во кафе барот Порта џез се одржа јавна дискусија на тема ,,Волонтирањето како прв чекор во вклучувањето на граѓаните во развој на заедницата,,. Воведничари на оваа тема беа Златко Талевски од МКЦ Битола, Марјан Забрчанец, граѓански активист и Андреј Багнато, волонтер од Мировниот корпус, додека со дебатата модерираше Сашо Додовски од МКЦ Битола.  

На дебатата беше посочено дека за долгорочен развој на волонтирањето во Република Македонија потребно е да се дискутира и разреши прашањето за редефинирање на перцепцијата за тоа што е волонтирањето во суштина и како да се доближи изворниот концепт на волонтирањето до пошироката јавност и граѓаните. Оттука на дебататa се дискутираше за:

 

-        Граѓанскиот активизам започнува со волонтирање: колку се волонтира во граѓанскиот сектор во Македонија?

-        Волонтирањето наспроти практиканството: разграничување на концептите пред јавноста;

-        Законот за трансформација на работни места и неговото влијание врз волонтирањето во јавните институции;

-        Унапредување на овозможувачката околина за развој на волонтирањето во локалната заедница: состојби и предизвици;

 

-        Презентација и искуства од САД и од работата на волонтерите на Peace Corps во Македонија;

Read 873 times