Today: 24.May.2018
ЦИВИКА МОБИЛИТАС НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ „ГРАЃАНСКИ АНГАЖМАН И ВОЛОНТЕРСТВО“ 2015
19.Aug.2016
Rate this item
(0 votes)

По повод Меѓународниот ден на волонтерите Цивика мобилитас го организираше првиот национален форум на тема „Граѓански ангажман и волонтирање“, на 4 декември 2015 г. од 10:00 до 20:30 часот во Младинскиот културен центар (МКЦ) - Скопје. Форумот се состоеше од неколку настани посветени на волонтерството (доделување награди за волонтерство, дебата) и саем на општествени промени.

 

„Волонтерството е во фокусот на денешниот ден, затоа што тука е силата за мобилизација на целото граѓанско општество од кое се очекуваат општествените промени“, рече Александар Кржаловски, прв извршен директор на МЦМС и Национален лидер на тимот на Цивика мобилитас на отворањето на Форумот.

Од името на Младинскиот културен центар Битола, на присутните им се обрати Златко Талевски. Тој истакна дека МКЦ - Битола е долгорочно посветен на развојот на волонтерството во Македонија. „Сакам да му одадам признание на тимот на Цивика мобилитас за организација на овој настан затоа што за прв пат на едно место се собрани сите организации и институции кои работат со волонтери. Зголемувањето на нашата меѓусебна соработка ќе придонесе да се развива волонтерството во Македонија“, рече Талевски и заврши со идејата што го води МКЦ - Битола во развивањето на волонтерството: „Волонтерството не е само бесплатна работа, волонтерството е сила што креира и развива“.

Националниот форум Цивика мобилитас го организира заедно со нејзините институционални грантисти: Анима мунди, Меѓаши и Солидарност; акциски грантисти: Црвен крст на град Скопје и Диверзити медиа како и со Волонтерскиот центар Скопје; МКЦ-Битола; Националниот младински совет на Македонија; Национален совет за развој на волонтерството; Сојуз на извидници на Македонија.

 

Прославата заврши со забава во организација на Таксират со цел да им се заблагодари на волонтерите од Македонија за сиот нивен добар ангажман во текот на цела 2015 година. Таа се состоше од настап на групите ПМГ КОЛЕКТИВ, Sethstat, The John како и ди џеј сетови на Robotek и Дарко Јорданов и Нино Наумов.

 

Read 1224 times Last modified on Friday, 19 August 2016 11:26