Today: 24.May.2018
ОБУКИ ЗА ВОЛОНТЕРСТВО И ВОЛОНТЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ
19.Aug.2016
Rate this item
(0 votes)

Во рамките на проектот на УСАИД за граѓанско општество имплементиран од ФООМ, во текот на 2015 година беа одржани 4 циклуси на обуки за волонтерство и волонтерски менаџмент. Обуката им овозможи на учесниците да го разберат концептот на развој на волонтерство во рамки на граѓанскиот сектор, ги мотивира да го развиваат волонтерството во рамки на своите организации и им даде вештини и знаења за креирање и спроведување организациска програма за волонтерство. 

 

Во рамки на обуката беа разработени следниве сегменти:

- разбирање на вредностите на волонтерството 

- законска рамка за развој на волонтерството во РМ

- разлики во концепти: помагање на заедниците, волонтерство, практикантство и стажирање

- циклус на развој на волонтерството и ефективен волонтерски менаџмент

- мотивација, регрутација и мобилизација на волонтери

- систем за поддршка на волонтерите (ориентација, обука, супервизија и задржување волонтери)

- препознавање и признавање на волонтерските ангажмани

- чекори за креирање волонтерска програма во граѓанска организација

 

На обуките присуствуваа над 80 учесници, претставници на над 30-тина граѓански организации од Македонија. Обучувачи беа Златко Талевски од МКЦ-Битола и Марјан Забрчанец – граѓански активист.

 

Read 857 times Last modified on Friday, 19 August 2016 11:31